Vegansk julmat
Julen är en mysig tid, men som vegan kan det vara lite krångligt om dina familjemedlemmar inte är accepterande av din veganska livsstil, eftersom julen är så fokuserat kring mat. Nedan har vi listat veganska varianter av klassiska julrätter som gör det enklare att sätta ihop ett grönt julbord.
Besök Vegansk pepparkaksglass
Denna krämiga glass med bitar av pepparkaka kan du enkelt göra hemma utan glassmaskin! Passar perfekt att smygstarta julperioden med när lusten faller på.
Besök Vegansk Ris á la Malta
Ris á la Malta är en riktig julklassiker och nu kan du göra en i vegansk tappning! Perfekt som dessert efter julbordet eller som fika under advent.
Besök Green Warrior's Christmas Burger
Här är den ultimata kombon för alla som älskar burgare och julen: Green Warriors Christmas Burger! Alla klassiska julbordsfavoriter (i vegansk tappning ofcourse!) i en hamburgare. Burgaren är gjord med vegansk köttbullesmet, toppad med vår klassiska rödbetssallad, och med en skiva griljerad julskinka för extra julighet. Vi valde dessutom att servera den tillsammans med vegansk Janssons Frestelse istället för pommes. Denna burgare är ett perfekt sätt att äta upp resterna efter julbordet!
Besök Pfeffernüsse
Pheffernüsse är kakor från Tyskland som liknar pepparkakor, men denna variant är krispiga på utsidan, mjuka och smuliga på insidan och rullade i florsocker. Passar perfekt till adventsfika eller till julbaket.
Besök Brysselkålsgratäng
Denna brysselkålsgratäng kan du antingen äta precis som den är eller ha den som ett tillbehör på julbordet och äta den tillsammans med alla dina andra julfavoriter. Oavsett vad du väljer är denna gratäng ett perfekt sätt att använda brysselkål till.
Besök Ett veganskt julbord
Här har vi på Green Warrior samlat alla våra bästa recept för ett veganskt julbord! Bland recepten hittar du klassiska julfavoriter i vegansk tappning (som julskinka och Janssons Frestelse) och några andra gröna, juliga rätter och tillbehör (som smördegspajer och hemmagjord senap). Vi hoppas att oavsett om detta är din första gröna jul eller om du är rutinerad på området så kommer du hitta recept här som ger dig en riktigt god jul!
Besök Vegansk mjuk pepparkaka
Denna veganska mjuka pepparkaka är riktigt saftig och har precis rätt mängd pepparkakssmak. Ät den som den är eller dekorera med kristyr och röda bär.
Besök Saffransglass med apelsinswirl
Smygstarta julstämningen med vår krämiga saffransglass! Härligt smakrik glass med syrlig apelsinsås ringlad igenom. Perfekt för alla saffransälskare och som adventsfika.
Besök Smördegspaj med grönkål, svamp & valnötter
Dessa läckra grönkålspajer är fantastiskt goda och ett snabbt tillskott till julbordet eller buffén. Färdig vegansk smördeg går att hitta i de flesta större matbutiker, antingen i kylen nära pizzadegar, eller ibland i frysdisken.
Besök Vegansk Janssons Frestelse
Janssons Frestelse görs traditionellt med ansjovis. I denna veganska variant gör vi vårt egna veganska ansjovissubstitut av inlagd aubergine. Bäst smak får du om auberginen får dra ett par dagar, men om du är otålig räcker det med kvällen före tillagningen. Janssons Frestelse är ett måste på mångas julbord och nu kan du göra en helt vegansk variant med den klassiska smaken.
Besök Vegansk julskinka
Vad vore julen utan julskinka? Vilken tur att det är superenkelt (och roligt!) att göra sin egna veganska julskinka! Denna är gjord av seitan, ett köttsubstitut gjort på vetegluten. För att seitanskinkan ska bli fast och fin bör den stå i kylen i minst 12 timmar, så gör din julskinka någon dag innan julafton. På den stora dagen är det bara att griljera den och sedan servera! Supergott och 100% grisfritt!
Besök Pepparkakscheesecake
December och första advent är här! Detta firar vi med att göra en vegansk pepparkakscheesecake till adventsfikat. Med ett litet pepparkakshus på toppen och snötäckta granar av rosmarin skapar vi en extra mysig julkänsla, men du kan såklart äta cheesecake precis som den är.
Besök Risgrynsgröt med apelsinsirap
Risgrynsgröt är en klassiker i juletider! Och det är både enkelt och gott att laga en vegansk variant. Här har vi serverat den tillsammans med en apelsinsirap med en gnutta saffran för att förhöja smaken ytterligare, men det går lika bra att äta den med socker, kanel och din favoritväxtmjölk.
Besök Hemmagjord senap
Egen senap är förvånansvärt enkelt att göra och ett roligt inslag på julbordet! I detta recept håller vi oss till en klassisk smaksättning, men varför inte prova apelsinsenap eller kanske konjakssenap?
Besök 3 sorters vegansk sill
Sill är ett måste på mångas julbord, och det går utmärkt att göra en vegansk variant! Här listar vi tre vanliga sillfavoriter i vegansk tappning. Du kan välja mellan att använda aubergine eller svamp som substitut för sillen. Bäst resultat uppnår du om du först lägger in 'sillen' dagen innan du blandar den med tillhörande sås.
Besök Veganska ägghalvor
Veganska ägg, finns det? Javisst! Med lite kreativitet kommer man långt i köket och här har vi tagit fram ett recept på veganska ägghalvor som definitivt kommer imponera på julbordet eller påskbuffén.
Besök Glögg med smak av granatäpple och vanilj
När första advent börjar närma sig är det dags att plocka fram glöggmuggarna! Denna värmande glögg är utöver de traditionella glöggkryddorna smaksatt med granatäpple och vanilj, och passar perfekt om du vill imponera med hemmagjord glögg på årets glöggpartyn.
Besök Pepparkakskola
Denna kola är enkel att göra och fastnar härligt i tänderna- precis som en riktig kola ska göra! Smaksätt med pepparkakskrydda eller behåll den neutral för en klassisk gräddkola, du väljer själv.
Besök Pepparkaksbollar
Dessa pepparkaksbollar är perfekt om du ligger efter med julbaket och snabbt behöver fixa något att ta med till glöggpartyt. På bara ett par minuter har du ett fat med delikata små bakverk som smälter i munnen!
Besök Pepparkakor
Visst hör pepparkakor julen till! I år bestämde jag mig för att göra min egen deg istället för att köpa färdig, och oj så gott det blev! Du kan också välja att piffa till dina pepparkakor lite extra och dekorera dem med kristyr.
Besök Saffranspannkaka med äppelkompott, grädde & lingon
Receptet på denna ljuvliga saffranspannkaka kommer från min kära mormor. Det är perfekt att bjuda på när du vill servera något riktigt gott med juliga smaker. Saffranspannkakan serveras här med en enkel äppelkompott, en generös klick växtgrädde och lingon.
Besök Vitlöksstekt brysselkål med mandel och tranbär
Brysselkål är en underskattad grönsak på julbordet! Med väldigt få medel kan man få den att smaka riktigt gott och på nolltid har du ett grönt tillbehör till julmiddagen.
Besök Kokosrisalamalta med drottningsylt
Denna risalamalta är gjord med kokosmjölk vilket ger den en härligt krämig och rund smak. Drottningsylten ger en syrlig touch till denna klassiska juldessert.
Besök Julbollar med grönkål
Om du är intresserad av ett grönare julbord är detta ett recept för dig! Dessa juliga bollar med grönkål är ett färgglatt och gott alternativ till din jultallrik.
Besök Vegansk knäck
Knäck är ett måste på julen, i alla fall för mig! Här kommer ett enkelt recept som ger dig fantastiskt god knäck. Trots kokosmjölken smakar knäcken precis som klassisk knäck ska smaka.
Besök Klassisk rödbetssallad
Rödbetssallad är en klassiker på julbordet, och det är superlätt att göra en vegansk version. Dessutom är den jättegod! Passar lika bra på jultallriken som på smörgåsen.
Besök Klassiska lussekatter & saffranskaka med mandelfyllning
I juletid är det dags för julbak! Detta är ett recept på klassiska lussebullar i vegansk tappning och en himelskt god saffranskaka med fyllning av mandelmassa och kardemumma.
Besök Apelsinglögg med inslag av kanel & kardemumma
Snart är det dags för advent och julen står återigen för dörren! Varför inte göra din egen apelsinglögg med härliga inslag av kanel och kardemumma? Receptet finner du här.