Traditionellt sett är det få gryn och sädesslag som används till vardags i det svenska köket. Ris, bulgur och couscous känner de flesta till, men sanningen är den att det finns en hel uppsjö av olika gryn man kan använda sig av, som dessutom har ett större näringsinnehåll än de vanliga Svenssongrynen. Vi har gjort en liten presentation av några av dem. De glutenfria grynen har i genomsnitt bättre näringsprofil än de som innehåller gluten. Kolla in vårt basrecept på en glutenfri grynmix här.
Glutenfria gryn
Amarant: Amarant är ett afrikanskt gryn som ökar i popularitet i Europa och övriga delar av världen. Grynen kan kokas och användas till bland annat gröt, som utfyllnad i sallad eller istället för ris till grytor och liknande. Det innehåller mycket mangan, järn och magnesium. Amarant är glutenfritt.
Bovete: Trots namnet tillhör inte bovete vetesläktet, men är otippat nog släkt med rabarbern. Grynen kan tex kokas och ha som tillbehör i sallad, eller paras ihop med andra gryn och ersätta ris. Bovete finns också i flingor som kan användas till tex gröt, och i mjölform som kan ersätta vanligt mjöl i tex pannkakor. Det innehåller mycket protein, niacin och magnesium. Bovete är glutenfritt.
Quinoa: Quinoa är en av de få växter som har fullvärdigt protein, och finns i vitt, rött och svart. Vit quinoa har en ganska mild smak medan den röda och svarta är mer åt det nötiga hållet. Det fungerar bra som ersättning för ris. Quinoa finns även i flingor, puffar och i mjölform. Quinoa är glutenfritt.
Hirs: Hirs är ett av våra äldsta sädesslag och kan användas istället för ris. Hirs är känt för att vara väldigt alkaliskt och hjälper till att hålla ett bra pH-värde i kroppen. Hirs finns även i flingor och i mjölform. Det innehåller mycket protein, mangan och B-vitaminer. Hirs är glutenfritt.
Teff: Teff är det minsta grynet och skiftar i färg från ljust till mörkt. Det kommer från Afrika och har börjat bli mer populärt i västvärlden. Teff har högt proteininnehåll och innehåller mycket järn, kalcium och fibrer. Teff är glutenfritt.
Ris: Ris är ett av de vanligaste sädesslagen och finns i flera varianter; råris, vitt, rött och svart ris för att nämna några exempel. Vitt ris i sig finns i många olika typer men har lägre näringsinnehåll än de andra typerna. Ris innehåller höga halter av arsenik på grund av arsenikhalten i dess odlingsjord och rekommenderas därför inte att ätas mer än högst två portioner per vecka på grund av den höga cancerrisken med arsenik. Läs mer om detta här. Ris är glutenfritt.
Gryn som innehåller gluten
Korn: Korn är ett av de äldsta sädesslagen och kan användas i tex sallad, grytor och soppor. Korn utgjorde den största delen av kosten hos romarrikets gladiatorer, som brukade kallas "The barley men". Förutom protein innehåller korn mycket mangan, fosfor och B-vitaminer. Korn innehåller gluten.
Bulgur: Bulgur tillhör vetesläktet och är ett vanligt tillbehör i sallader. Det kan också användas istället för ris till grytor och liknande. Det har inte så högt proteininnehåll och har inte heller speciellt högt näringsvärde jämfört med andra sädesslag. Bulgur innehåller gluten.
Kamut: Kamut tillhör vetesläktet och ökar i popularitet. Det används ofta i bröd. Kamut är ett stort gryn och har en nötig smak. Det har högt proteininnehåll och innehåller även höga nivåer av mangan och B-vitaminer. Kamut innehåller gluten.
Råg: Råg är ett vanligt sädesslag som bland annat används i både mjukt och hårt bröd. Det används även till framställning av viss alkohol, så som whiskey och vissa typer av vodka. Råg innehåller gluten.
Vete: Vete är nog det vanligaste sädesslaget inom dagens matlagning. Det är framförallt vetemjöl som används, i allt från pasta och bröd till bakverk och pannkakor. Vete har en ganska låg näringsprofil och det vita, raffinerade mjölet som så ofta används har än mindre näring än det hela kornet. Vete innehåller gluten.
Havre: Havre är ett av de vanligaste sädesslagen i de svenska hushållen och används i allt från gröt till bakning. Man kan även köpa så kallad "mathavre", som är de hela havrekornen som kan användas tillsammans med andra gryn istället för ris. Havre är naturligt fritt från den typen av gluten som bör undvikas om du lider av celiaki, a-gliadin (alpha-gliadin), men eftersom det är en del av gräsordningen så kan havre aldrig var glutenfritt. Det säljs certifierade glutenfria havregryn i butik, men detta innebär bara att det inte blivit krosskontaminerade med andra sädesslag som innehåller a-gliadin. Om du är glutenkänslig kan du därför reagera även på havregryn.