Mineraler är ytterligare en av våra essentiella näringsämnen. De är många till antalet men väldigt viktiga för en välmående kropp. Nedan har jag listat olika ingredienser där det finns gott om varje mineral. Ta gärna en titt för att se så du inte är i riskzon för att få brist på något.
Kalcium: Gröna bladgrönsaker (som tex grönkål och spenat), broccoli, nypon, nässlor, kikärtor, bönor, sesamfrön samt flera typer av frön och nötter.
Klorid: Tomater, sallad, selleri, oliver, sjögräs, råg.
Krom: Broccoli, nötter, svamp, bönor, fullkorn, vetegroddar, tomater och potatis.
Koppar: Frön och nötter (tex chiafrön och linfrön), fullkorn, champinjoner, bönor, ärtor, majs och plommon.
Jod: Sjögräs, himalayasalt, havssalt, bönor, bananer, jordgubbar och tranbär.
Järn: Nötter och frön, gröna bladgrönsaker, bönor, linser, vetegroddar, nässlor, kikärtor och vattenmelon.
Magnesium: Gröna bladgrönsaker, nötter, frön, bönor, linser, avokado, bananer, fullkorn, ris och broccoli.
Mangan: Ris, havregryn, bär, nötter, spenat och grönkål, rödbetor, banan, ananas och jordgubbar.
Molybden: Bönor, spenat, jordgubbar, ris, havregryn, linser och frön.
Fosfor: Bönor, linser, nötter, chiafrön, ris, avokado spenat och ärtor.
Kalium: Bönor, nötter, frön, bananer, potatis, nypon, kålväxter, spenat, avokado, tomat, kiwi, apelsin, honungsmelon, och jordgubbar.
Selen: Paranötter, kidneybönor, råris, svamp, fullkorn och olika typer av champinjoner.
Natrium: Salt. Natrium är en essentiell mineral men bör ej överkonsumeras.
Zink: Nötter, frön, linser, bönor, spenat, spenat, majs och spannmål.