En hälsosam kost är enligt mig en kost med högt näringsinnehåll. Människokroppen behöver en rad näringsämnen för att fungera ordentligt och för att uppnå optimal hälsa. Ur dessa näringsämnen kan fyra grupper tydligt urskiljas; aminosyror, fettsyror, vitaminer och mineraler.
I denna lilla serie kommer jag gå igenom de essentiella näringsämnen som finns inom dessa grupper, och ge dig tips på hur du genom en växtbaserad kost kan täcka alla kroppens behov. Vi börjar med aminosyror.
Aminosyror är proteinets byggstenar. Det finns 9 essentiella aminosyror som människokroppen inte själv kan konstruera och vi därför behöver få i oss genom kosten. Dessa är Isoleucin, Lysin, Leucin, Metionin, Fenylalanin, Treonin, Tryptofan, Valin och Histidin.
”Men vart får du protein ifrån??” Detta är en vanlig fråga till någon som äter en växtbaserad kost. I den västerländska kosten är vi vana att likställa protein med kött, trots att även växter är en god proteinkälla.
Animaliska produkter innehåller fullvärdigt protein, vilket innebär att alla dessa 9 aminosyror finns i en och samma källa. Men det finns även fullvärdigt protein inom växtriket, så som quinoa, bovete, hampafrön, chiafrön och soja.
Man kan även kombinera olika vegetabiliska källor för att uppnå fullvärdigt protein, så som ris, bönor, linser och potatis. Du måste inte heller uppnå fullvärdiga proteinkedjor i varje måltid. Så länge du äter en varierad växtbaserad kost kommer du få i dig allt protein du behöver utan ansträngning. I Sverige och andra i-länder är det extremt ovanligt med proteinbrist, så länge du äter tillräckligt med kalorier från en balanserad kost är detta näst intill omöjligt. Majoriteten allätare får även i sig högre halter protein än rekommenderat, vilket kan leda till en belastning av njurarna. Försök hålla ditt proteinintag runt 10-20% av ditt dagliga kaloriintag.
För dig som ändå vill veta mer specifikt i vilka livsmedel du finner högre halter av de olika aminosyrorna hittar du en mer utförlig lista med några fler exempel här nedan.
Isoleucin: cashewnötter, sädeskorn, sjögräs
Lysin: kikärtor, kidneybönor, havre, linser
Leucin: jordnötter, mandel, havre, kikärtor, majs, linser, råris
Metionin: sesamfrön, paranötter, jordnötter, mandel, havre, kikärtor, majs, linser, råris
Fenylalanin: valnötter, mandel, jordnötter, linser, kikärtor
Treonin: linser, svarta bönor, sesamfrön,
Tryptofan: spirulina, sesamfrön, solrosfrön, havre, kikärtor, potatis, ris, banan
Valin: jordnötter, sesamfrön, linser, bönor
Histidin: ris, råg, bönor, bovete, majs, champinjoner, blomkål, potatis, bambuskott, banan, citrusfrukt