Hembakade pitabröd går att fylla med massa godsaker och smakar så mycket bättre än de torra, tråkiga bröd man köper i butik! Här hittar du ett bra och enkelt grundrecept som du kan fylla med dina favoriter bland grönsaker, såser, röror och annat gott.
Tillagningstid: 1 timme & 45 min 8 st Av: Sanna Karlin
Ingredienser
25 g jäst 2 dl fingervarmt vatten 5.5 dl vetemjöl 1 msk olivolja 1 tsk socker 2 nypor salt
Gör så här
Smula sönder jästen i en bunke. Tillsätt fingervarmt vatten, sockret och oljan och blanda väl tills jästen löst upp sig i vattnet. Låt blandningen vila i ca 5 minuter och tillsätt sedan mjölet och saltet och knåda sedan ihop alla ingredienser tills du får en smidig deg. Jag använder en bakmaskin på medelhastighet i ca 2 minuter, men du kan också knåda för hand, ca 5 minuter. Täck sedan degen med en bakduk och låt jäsa i 45 minuter.
När degen jäst, dela den i 8 bitar och knåda varje bit för sig. Forma sedan den knådade degbiten till en boll och kavla ut den tills du får en rund deg som är ca 1 cm tjock och ca 15 cm i diameter. Upprepa med alla degbitar och lägg sedan dina pitabröd på två plåtar med bakplåtspapper, med 4 bröd på varje plåt. Täck över bröden med handdukar och låt jäsa ytterligare 30 minuter.
Värm ugnen till 250 grader. När bröden jäst färdigt, grädda dem i mitten av ugnen i ca 6 minuter. Om du har en varmluftsugn kan du grädda båda plåtarna samtidigt, annars tar du en plåt i taget. Bröden ska få fin gyllenbrun färg och svälla upp.
Låt bröden svalna på galler ett par minuter innan du serverar dem, och fyll dem massa veganska läckerheter!
Pssst!
Dela
Receptikoner
Här hittar du en lista på vad de olika ikonerna som finns på recepten betyder.